Amstelveen,
21
april
2020
|
12:57
Europe/Amsterdam

COVID-19: Vliegen met KLM - ‘Social distancing’ en andere maatregelen aan boord

Vlucht en vliegtuigafhandeling zijn door de overheid als vitale processen aangemerkt. Dit betekent dat de overheid vindt dat de luchtvaart essentieel is voor de samenleving en dat daarom continuïteit van een vluchtoperatie prioriteit heeft. De richtlijnen voor evenementen en samenscholing gelden derhalve niet voor de luchtvaart.

Vliegen tijdens de coronacrisis betekent voor luchtvaartmaatschappijen dat zij moeten opereren onder uitzonderlijke omstandigheden. De huidige situatie vraagt om een reeks van maatregelen die KLM uitvoert om haar operatie voor passagiers en bemanning zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren. Deze maatregelen zijn in lijn met informatie en instructies van de WHO, het RIVM en GGD en eigen veiligheids- en gezondheidsdiensten.

Hieronder volgen de belangrijkste maatregelen.

Seat Blocking

Waar het kan werkt KLM op basis van de algemene richtlijn van de ‘social distance’ van 1,5 meter. In de praktijk betekent dit dat als de bezetting van een toestel laag is - en dat komt nu vaker voor – er zoveel mogelijk ruimte rondom de passagier wordt gecreëerd door stoelen leeg te houden. Het kan echter op repatriëringsvluchten naar Amsterdam voorkomen dat ‘seat blocking’ niet mogelijk is. Het terugbrengen van zoveel mogelijk Nederlanders naar huis heeft dan de hoogste prioriteit.

Service aan boord

Een van de belangrijkste uitgangspunten om de veiligheid van passagiers en onze crew te waarborgen is het minimaliseren van de contactmomenten tussen crew en passagiers. Dit heeft impact op de service aan boord. Het aanbod van catering is derhalve vereenvoudigd.

Hygiëne aan boord

Aan boord draagt de bemanning mondkapjes en beschermende handschoenen. Er zijn extra hygiënemiddelen aan boord zoals handgels en op elke vlucht wordt een toilet exclusief voor bemanning vrijgehouden. Zo hebben zij onbeperkt toegang tot een ruimte waar zij zichtzelf kunnen verzorgen en hun handen kunnen wassen. De toestellen van KLM worden extra schoongemaakt met daarvoor geschikte schoonmaakmiddelen. De lucht aan boord van vliegtuigen is droger en wordt in hoog tempo ververst langs hoog efficiënte filters zodat de lucht van mogelijke schadelijke deeltjes en virussen gefilterd wordt

Voor en na het boarden van het vliegtuig

Niet alleen aan boord krijgt veilig reizen de hoogste prioriteit. Ook voor en na het boarden is er op Schiphol een mix van maatregelen door KLM ingesteld. Het gaat hierbij onder andere om communicatie over ‘social distance’ bij check in, gates, service- en transferdesks. Voor een aantal diensten kan het publiek alleen nog betalen met pin of card. Ook zijn er aangepaste boarding processen ingesteld zoals het in kleinere groepen aan boord gaan. KLM voert op een aantal vluchten tevens screenings van passagiers uit.

Over screening van passagiers

Diverse landen hebben recent maatregelen opgelegd aan de luchtvaartmaatschappijen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onderdeel van deze eisen betreft het uitvoeren van een gezondheidscheck van alle passagiers voordat zij aan boord gaan. Voor vluchten vertrekkende vanaf Amsterdam naar Canada, Singapore en Zuid-Korea worden passagiers fysiek geobserveerd. Passagiers die vliegen op de laatste twee bestemmingen krijgen aanvullend een temperatuurcheck. Dit gebeurt op Schiphol door grondpersoneel van KLM in samenwerking met medewerkers van KLM Health Services en Airport Medical Services.

Sinds 17 april jl. verstrekt KLM passagiers die vanaf door EASA als hoog risico aangemerkte bestemmingen vertrekken richting Schiphol een 'health screening form'. Dit gebeurt op aanwijzing van het ministerie van VWS, I&W en de NCTV. Op basis van de antwoorden kan een passagier op last van de Nederlandse overheid geweigerd worden aan boord door KLM.