amstelveen,
06
november
2017
|
15:16
Europe/Amsterdam

Air France-KLM lanceert haar New Distribution Capability (NDC)

Air France-KLM brengt veranderingen aan in haar distributiestrategie.

Vanaf januari 2018 kunnen partners van Air France-KLM (zoals reisagenten, self-booking tools of IT-providers) toegang krijgen tot en boeken en verkopen via NDC (New Distribution Capability).

Deze nieuwe distributienorm, ontwikkeld door IATA, stelt luchtvaartmaatschappijen in staat om rijke content te publiceren en gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Ook de verkoop van ondersteunende producten wordt erdoor vergemakkelijkt.

Waarom doen we dit?

  • Concurrentie zit niet stilDe reisindustrie is een dynamische omgeving en verandert voortdurend. De concurrent zit niet stil en vist in dezelfde vijver als Air France-KLM. Differentiatie, innovatie en flexibiliteit zijn hierdoor key-elementen om onze positie in de markt te verstevigen en zo de klant beter te kunnen bedienen
  • Waarde van onze producten: Air France-KLM investeert honderden miljoenen per jaar in onze producten. Deze producten hebben enorme waarde voor de klant, echter de huidige manier waarop onze producten in de etalages staan, namelijk via de GDS, doet te weinig recht aan de waarde die wij als airline creëren. Het lijkt zo momenteel meer een commodity: prijs en schema.
  • Distributie: De klant van vandaag verwacht optimale time-to-market, flexibiliteit en een op maat gemaakt offer.Wij moeten dan aan de bron staan van de creatie van zo’n gepersonaliseerd offer. Alleen op deze manier kunnen we de wens van de klant optimaal invullen. Wij willen zijn waar de klant is, 24-7, op alle mogelijk denkbare kanalen en touchpoints.

De airline is eigenaar van het product en dit product is veel meer dan alleen prijs en schema. Elke airline wil dat haar producten en de waarde hiervan optimaal in de etalage staan. Personalization, Rich Media, Merchandising en Dynamic Pricing; mechanismen die wij meer willen inzetten om de eerder genoemde waarde over te brengen aan de klant. NDC kan hierin voorzien.

Waarom een toeslag?

Partners zullen toegang blijven houden tot het aanbod van de Groep via de Global Distribution Systems. Aangezien dit model echter hogere kosten voor Air France-KLM met zich meebrengt en met meer beperkingen gepaard gaat, zal Air France-KLM vanaf 1 april 2018 een Distributietoeslag van € 11 per enkele reis op GDS-verkoop toepassen. Deze toeslag dekt het kostenverschil tussen het GDS-model en de corresponderende kosten van rechtstreekse verkoop door Air France-KLM.

Deze toeslag is van toepassing wanneer Air France, KLM of HOP! deelnemen als marketing carriers op de route. Het bedrag van de toeslag kan in de toekomst worden gewijzigd. De toeslag geldt niet voor de directe verkoopkanalen van Air France-KLM (websites, ticket offices op de luchthaven en call centers). Reisagenten die gebruikmaken van Air France-KLM NDC, of tickets boeken en verkopen via de speciale agent-bookingtool, betalen ook geen toeslag.

Rol van de reisagent

Door waarde toe te voegen in de ‘’chain’’, creëert de agent haar positie. Reisagenten kunnen er voor kiezen om in verbinding te staan met Air France-KLM NDC of de bookingtool van Air France-KLM voor reisagenten te gebruiken. Vanzelfsprekend kan de agent via de GDS blijven boeken.

Wij zijn al geruime tijd in gesprek met de ANVR en individuele reisagenten, van TMC’s tot aan OTA’s en gezamenlijk begrijpen we de richting die we inslaan.