14
september
2021
|
12:09
Europe/Amsterdam

KLM bereidt zich voor op vaccinatieverplichting in diverse landen

Samenvatting

Per 14 september vraagt KLM vliegende crewleden die niet zijn gevaccineerd en daardoor niet kunnen voldoen aan de inreisverplichtingen van bepaalde bestemmingen, dit aan te geven bij KLM Health Services. KLM Health Services registreert dan een reisrestrictie, zodat deze medewerkers niet zullen worden ingepland op vluchten naar een bestemming die inreiseisen stelt waaraan zij niet voldoen. Dit sluit aan bij de reguliere processen van KLM, waar crewleden een reisrestrictie kunnen hebben om persoonlijke, visum- of gezondheidsredenen. Leidinggevenden krijgen geen inzicht in de reden voor de restrictie. 

KLM heeft sinds de start van de COVID-19-pandemie hard gewerkt om het wereldwijde netwerk zoveel mogelijk in stand te houden. Daardoor konden klanten (noodzakelijke) reizen maken en kon vervoer van vracht, zoals medische hulpmiddelen en vaccins, blijven doorgaan. Ook nu willen we onze klanten zoveel mogelijk bestemmingen kunnen bieden.  

In de continu veranderende wereld zien we nu dat steeds meer landen een vaccinatie van vliegtuigbemanningen verplicht stellen of dat overwegen te doen. Trinidad & Tobago voeren per 16 oktober een vaccinatieplicht in voor vliegtuigcrew. Ook vanuit Canada en andere landen komen signalen dat zij naar verwachting binnenkort een dergelijke verplichting instellen. Bovendien verwachten steeds meer hotels waar ons personeel verblijft een vaccinatiebewijs. 

We verwachten dat binnenkort meer landen een vaccinatieverplichting zullen instellen, zodat wij niet-gevaccineerde crewleden niet meer op deze bestemmingen mogen inzetten. Dit gaat mogelijk ook gelden voor bestemmingen waarbij we over landen vliegen waar een vaccinatieverplichting voor crew geldt. Dit hangt samen met strikte eisen op het gebied van vliegveiligheid en de mogelijkheid die er moet zijn om bij calamiteiten snel te kunnen uitwijken. Voorlopig probeert KLM de crewleden met een reisrestrictie in te roosteren op bestemmingen waar geen inreiseisen zijn. Maar naarmate meer landen inreiseisen gaan stellen, kan dit leiden tot grote operationele problemen voor KLM.  

KLM zal haar medewerkers niet verplichten zich te laten vaccineren. Dit is een persoonlijke afweging van de medewerker. Wel heeft KLM inzicht nodig in welke medewerkers niet kunnen voldoen aan de inreisverplichtingen en dus niet inzetbaar zijn op al onze bestemmingen. De collega’s die dit betreft hebben de vraag gekregen zich te melden bij KLM Health Services, die de reisrestrictie zal doorgeven aan de planningsafdeling van KLM.